Succesvol zijn door te delen. 

Sinds 2014 hebben we hard gewerkt aan onze biologische boerderij op Rotstergaast. Met vallen en opstaan, vinden wij Bartele (30) en Rianne (30) dat het goed gaat. Pionieren in het natuur inclusief boeren is een enorme zoektocht gebleken. “De samenwerking tussen de koeien, de kippen het bodemleven en het gras is iets wat veel meer tijd kost dan we in eerste instantie hadden gehoopt” De zoektocht gaat ver, we weiden bijvoorbeeld legkippen achter de melkkoeien aan, gebruiken oude bemestingstheorieën uit Azië en lezen boeken uit 1836. Alles om een boerderij te creëren welke 1000 jaar kan bestaan.

De visie en boerderij is niet onopgemerkt gebleven, al sinds 2015 worden de eieren die kippen leggen zeer gewaardeerd. Maar we zijn vooral een melkvee bedrijf, en vonden het eigenlijk best jammer dat onze melk nog niet apart verwerkt word. Na goede gesprekken met C.Z. Rouveen mochten we ons in januari 2017 inschrijven als lid bij deze zuivelcoöperatie. Een boeren coöperatie welke bekent staat als specialist in kaasspecialiteiten.  Twee jaar lang hebben we veel gesproken over hoe we deze natuur inclusieve melk om kunnen zetten in een product dat deze visie op de juiste manier vertaald.

Snel waren we het erover eens, dat dit een premium natuurkaas moest zijn. En dan het liefst met een kaastechniek zoals die rond 1800 ook toegepast werd. Een kaas met een natuurkorst dus. Een zachte kaas met een fijn karakter, voor het grotere publiek.

Bastiaansen heeft veel ervaring met levende culturen op een kaas, echter is dit een uniek project. Een pure melkstroom uit alleen weidegang vergt nog meer vakmanschap. De melk kan namelijk elke keer anders reageren op het moment dat de koeien van Boer Bart naar een weiland gaan met meer bloemen of klavers.

Weken lang worden de kazen met zorg ingesmeerd in de rijpingskamers in Molenschot. Deze kamers moeten zorgvuldig op temperatuur en luchtvochtigheid bewaakt worden om de smaak en het mond gevoel van de kaas het beste tot zijn recht te laten komen.

En het resultaat mag er zijn, na veel proeven zijn we het er samen over eens dat we hier een kaas hebben welke de melk, het ambacht en de passie het beste vertaald. Volgens een eeuwenoud kaas recept, is het ons gelukt om een romig zachte kaas met een neutraal-pittig karakter en een zoete nasmaak te maken.

Maar nu vooral komt de grootste uitdaging. Als je een mooie kaas hebt moet deze nog wel gegeten worden. Juist daarin zochten we de samenwerking. Voor de presentatie op 12 juli, werken we juist samen, samen met onze regio, om met name deze regio in de picture te zetten.

Daarom nu al vast bedankt,

Bastiaansen Bio Kaas

Tjonervallei Delfstrahuizen

Dock’s Grapes uit Oosterzee

Zuivelrijck

Lekker bier uit Sint nicolaasga.

Onze vleeskippen – Vrij of veilig?

Hallo allemaal, Ik ben Boris Provily (tegenwoordig ook wel Boer Boris genoemd), 25 jaar, en ik ben de gelukkige om stage te lopen bij Boer Bart in Rotstergaast. Een superleuk boerenbedrijf waar veel te leren valt. Helemaal voor een beginneling zoals ik. Ik kom namelijk uit de stad Amsterdam en heb daar een studie in de kunst afgerond aan de universiteit. Uiteindelijk niet een carrière en leven waar ik van […]

Continue Reading


Wat er schuilgaat achter de mooie plaatjes – een terugblik

Het is toch niet zo makkelijk. Toen ik van school kwam dacht ik dat ik alles beter wist. Ik had immers net mijn diploma gehaald en volgens het boekje kon het allemaal veel beter. In mijn ogen was mijn vader niet echt een goede boer. We zijn nu 2 jaar verder en we zitten op een prachtige, bijna idyllische, plek in Rotstergaast. Ik zou wel even laten zien hoe het […]

Continue Reading


Oostervaardersplassen, het bewijs van onze visie?

Beste lezer, Afgelopen zondag werd ik tijdens het uitlaten van onze hond Jurre aangesproken door een oudere grijze man. Eerst hadden we een gesprek over onze honden en het mooie uitzicht. Er hing laaghangende mist over het oosters skar van het Fryske Gea dit gaf een bijzonder mooi effect. Na het vertellen over onze boerderij en mijn visie, attendeerde hij me op een artikel van Trouw over de Oostvaardersplassen. Hij […]

Continue Reading


De officiële start

Vrijdag was onze grote dag. De officiële opening van onze boerderij. We hadden alles goed voorbereid en de buurt, vrienden en familie uitgenodigd. Het is vandaag zondag ik zit op mijn luie zondagstoel na te genieten van het huis vol met mensen die ons succes en geluk wensten. Het was geweldig om ons zo welkom te voelen in het sprookjesachtige Rotstergaast. Ondertussen kijk ik naar de keuken waar Jelte (mijn […]

Continue Reading