Onze dieren

Leer meer over onze dieren en hun functie

Legkippen

Bewoners van kipcaravan 2.0

Bekijk video

Onze kipcaravan is een uniek voorbeeld van hoe wij de natuur positief uitdagen. Elke dag verzetten we onze kipcaravan, naar de plek waar de koeien een aantal dagen geleden gegraasd hebben. De achtergelaten mest van de koeien zit nu vol met eitjes en larven van insecten, de kippen zijn er hier gek op, en dit is een van de eiwit bronnen voor de eieren.

Met het harkende werk van de kippen zoekend naar insecten worden de voedingstoffen uit de koeienmest tegelijk perfect verdeeld over het land, wat de groei van het gras verbeterd. Ook de oude en zwakke planten worden weg geschoffeld, hiermee ontstaat er weer een nieuwe kans voor andere planten om de kringloop en biodiversiteit aan te vullen.

Naast de praktische natuurlijke doelen van onze kippen vervangen ze met hun eigen mest de kunstmest, hiermee kunnen wij de co2 voetprint van onze boerderij weer kleiner maken, iets dat erg belangrijk is voor ons klimaat.

De eieren van de kippen worden uiteindelijk verkocht waardoor ze een klein beetje bijdragen aan het financiële rendement van onze boerderij. Om deze financiële reden hebben we er ook voor gekozen om de kippen ook in de winter eieren te laten leggen. Dit gebeurt door middel van een lampje op zonne-energie in de kipcaravan 2.0 welke zomerse zonsopgang nabootst.

Hieronder op de middelste foto is onze kipcaravan 2.0 te zien:

 

Koeien

Jersey's uit Denemarken

Bekijk video

We proberen alles wat de mens tussen koe en gras bedacht heeft los te laten.
De koeien op onze boerderij de rol in de kringloop te laten vervullen waar zij van nature het beste in zijn.

Wij laten de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het beste gras is wat groeit. De koeien geven in het voorjaar een kalf. Daarmee is de energiebehoefte van de melkgevende koe subliem afgestemd op de kwaliteit van het gras.

“De koe kalft in de natuur ook in het voorjaar, omdat haar overlevingskans dan het grootst is”

Wij hebben de koeien buiten, omdat er geen stal zo goed is als een weide. Maar vooral omdat de koeien het verse gras zonder diesel kunnen omzetten in melk en vlees. De natuur heeft de koe en het gras al zo goed voor ons uitgevonden, dat zelfs bij elke stap die de koe maakt ze de bodem masseert en nieuwe nieuwe zaden de grond in drukt.

Deze zaden geven op den duur een heel divers aanbod van verschillende soorten grassen klavers en kruiden deze planten werken zo nauw samen dat de kringloop zo rijk en gezond word dat we in een positieve spiraal terecht kunnen komen. De klavers bijvoorbeeld binden stikstof uit de lucht aan de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras, naast de verse mest van de koeien en kippen meer dan genoeg voedingstoffen voor een hoge en gezonde grasproductie.

Onze melk melk is een afgeleide van deze gezonde kringloop en wordt dus vooral gemaakt van een heel divers aanbod grassen klavers en kruiden. Gemaakt door de Jersey koeien, die zelf weiden en bekend staan om de rijke en romige melk.

Omdat de koeien zelf weiden, de kringloop en biodiversiteit zelf voor stikstof zorgen, produceren we melk met een extreem lage Co2 footprint. We grijpen zo weinig mogelijk in en accepteren dat de productie van de koeien lager maar wel rijker is. De melkopbrengst is de belangrijkste inkomstenbron voor onze boerderij, dus moet dit wel financieel verantwoord blijven. We zitten in onze opstartfase en kunnen dit pas na enige tijd met zekerheid zeggen.

 

Vleeskippen

Een plofkip in de wei.

Bekijk video

Onze vleeskippen zijn echt gefokt voor het leven in de stal. De kip wacht het liefst tot de ober komt met voer. In de eerste week hebben ze dan ook geen idee hoe ze een worm uit de grond moeten halen.

Het is voor ons dan ook de uitdaging om deze kippen zelf gevarieerd voedsel bij elkaar te laten scharrelen. We voeren we ze beperkt kippenvoer, en dwingen de kippen hierdoor te zoeken naar insecten, klavers en kruiden om hun voeding compleet te maken. Door dit scharrelen krijgen ze meer beweging, waardoor het prachtige gezonde kippen worden.

Ook kippen vervullen een belangrijke rol in onze kringloop. Omdat we ze elke dag verplaatsen verspreiden ze de mest niet alleen, maar hebben ze ook weer een compleet schone plek vol avontuur. Deze schone plek en het gevarieerde voedsel maken ingrepen overbodig.

Onze kippen worden in 12 weken grootgebracht, bij een reguliere plofkip in de stal is dit circa 6 weken. Door deze kip heeft iedereen de optie om te kiezen voor een heel gezond stukje kippenvlees gemaakt van kruiden klavers grassen en een beetje kippen voer, zonder vraagtekens.

 

Varkens

Werkers in de potstal.In de wintermaanden, van december tot maart, leven onze jersey's binnen. Buiten is het te koud en er is niet genoeg voeding te vinden voor deze dieren. Ze leven dan in de potstal. Dagelijks, wanneer de koeien naar buiten gaan om te eten, zorgen wij ervoor dat er een nieuwe laag stro in de potstal ligt. In 3 maanden tijd word dit een laag van circa 2 meter.

Aan onze varkens is het de taak om deze laag mest en stro om te spitten. Door het spitten van de varkens komt er CO2 bij de mest wat er voor zorgt dat de biologische processen sneller gaan. Hierdoor word de mest nog rijker en beter, deze mest rijden we uiteindelijk weer uit over het land.

Als voeding krijgen de varkens resten van onze voeding te eten, de groene container hoeven wij dus niet meer te gebruiken. Daarnaast krijgen ze eieren die niet geschikt zijn voor verkoop, omdat ze bijvoorbeeld beschadigt zijn.

Op deze manier vervullen ook de varkens een belangrijke rol in de kringloop. Ze doen precies wat ze het liefste doen. Door de grote variatie aan voeding leveren de varkens uiteindelijk een gezond stukje vlees met een bijzonder verhaal.