top of page

Boerderij Blogje

Hey Sander, (Hoop dat je het goed vind dat ik je zo noem)

Het is alweer een tijdje geleden dat we contact hebben gehad. Daarom lijkt het me gepast om ons weer even voor te stellen. Wij zijn Bartele en Rianne Holtrop, samen met ons jonge gezin (4 jongens) hebben we een boerderij en speelboerderij in Rotstergaast. Een sprookjesachtig plekje in Friesland. Onder de rook van Heerenveen (Tenminste als de wind uit het Oosten komt).


We werken aan een biologische boerderij die 1000 jaar kan bestaan. Iedere dag zijn we bezig met samenwerkingen tussen planten en dieren (Gras, klavers, kruiden, koeien en kippen). Het idee is om de kringloop op onze boerderij zo rijk te maken dat deze uiteindelijk onuitputtelijk wordt en voor altijd kan bestaan.


Vanuit deze kringloop produceren we voedsel dat niet alleen voedzaam is maar ook bijdraagt aan de gezondheid van onze gasten en iedereen die onze producten koopt. Een lage CO2 belasting heeft en zuiverend werkt. Dit doen we vooral door kritisch te kijken naar de processen in ons bedrijf. Alles dat de natuur zelf kan, laten we ook doen door de natuur. Concreet houd dit in dat we (nog) niet investeren in bv. een efficiëntere trekker, maar kijken we juist hoe we deze trekker minder hoeven te gebruiken.


Daarnaast vinden we de koe nog steeds fascinerend. Zo gaaf hoe de koe zonder het gebruik van diesel of elektriciteit, gras kan maaien en omzetten naar melk. En dan vervolgens het gras weer kan bemesten. Dit klink misschien heel logisch, maar het scheelt ons wel 8 keren trekker rijden.


Deze week zijn we druk bezig met de voorbereidingen van het beweidingsseizoen. Het is nog nat in de weilanden, maar zodra het kan is het rantsoen van de koeien weer volledig gras en mogen ze dag en nacht buiten blijven.


Tot zover....

Misschien tot volgende week.

Groetjes Bartele Holtrop


807 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page