top of page

Crowdfund je eigen vleeskip

Zoals jullie allemaal weten houden wij op onze boerderij naast onze jersey’s ook nog verschillende soorten kippen. Ten eerste hebben we onze welbekende kipcaravan met de legkippen die dagelijks zorgen voor de beste verse eitjes. Daarnaast hebben we onze vleeskippen. Het idee is dat de kippen de mest van de koeien verspreiden zodat het gras weer beter groeit wat op zijn tijd weer zorgt voor een betere melkproductie bij de koeien. Ons doel om producten waar we als mensen niks mee kunnen (gras) om te zetten in een hoge kwaliteit voedsel. In het geval van de legkippen zijn dit de eieren en in het geval van de vleeskippen is dit kippenvlees.

Kippen in het weiland

Het idee van kippen houden in het weiland komt van Joel Salatin. Hierdoor zijn we al in het verre verleden geïnspireerd. Toen we in 2014 begonnen met onze boerderij zijn we ook meteen begonnen met het houden van kippen. Naast onze legkippen zijn we ook direct vleeskippen gaan houden. De legkippen in de bekende kipcaravan en de vleeskippen onder een oude kar. Doordat ze beperkt kippenvoer krijgen dagen we ze uit om hun rantsoen aan te vullen met verse klavers en kruiden. Het gescharrel van de kippen in het weiland bevorderd de biodiversiteit. Zoals we met onze legkippen de beste eieren voortbrengen, willen we met onze vleeskippen onze klanten de mogelijkheid bieden voor een goed stuk vlees te kiezen waarvan de herkomst zo natuurlijk en transparant mogelijk is. Iedereen kan zelfs naar de boerderij komen om de kippen in het weiland te zien lopen.

In de onderstaande video zijn onze eerste vleeskippen van 2014 te zien:


Arbeitsintensief

Het houden van meerdere dieren op de boerderij is erg arbeidsintensief, zeker in het zomerseizoen wanneer onze koeien en het gras alle aandacht nodig hebben. Hierdoor is het houden van vleeskippen in de afgelopen jaren niet altijd continu geweest. Het was voor mij (Bart) soms lastig maar vooral leerzaam om me op alle dingen tegelijk te focussen. Toch is het ons doel om het houden van zowel de legkippen als de vleeskippen aan te houden. Dit omdat het past bij onze visie, goed is voor de kringloop en zorgt voor bijzonder lekker vlees.

Hulp bij opvoeding

Het experimenteren en optimaliseren met en van onze “vleeskippenhouderij”, om het zo maar even te noemen, gaat gelukkig ook in het zomerseizoen tot nu toe elk jaar goed door. En dat doen we niet alleen. Eerst hadden we veel hulp van onze weekendkracht Pepijn Huizinga, die inmiddels ook bezig is met zijn eigen vleeskippenproject op een boerderij in dezelfde regio. Daarnaast heeft vorig jaar stagiair Boris Provily twee multifunctionele “Joel Salatin” kippenrennen gebouwd waarin hij twee lichtingen vleeskippen heeft gehouden gedurende 12 weken. In zijn blog kun je meer lezen over Boris zijn vleeskippenproject.


Omran en Bartele


2018: De vleeskippen van Omran

Ook in 2018 gaat het houden van onze vleeskippen door. Dit jaar hebben we het stokje over gedragen aan Omran Ayoub. Omran is in 2014 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en helpt regelmatig bij ons op de boerderij. Onze vrouwentuin is trouwens een project van (onder anderen) zijn vrouw Amira. Toen Omran merkte dat we hulp zochten bij het houden van de vleeskippen liet Omran weten dat hij dit graag op wou pakken, en dus hebben we de handen ineen geslagen. Dit houdt in dat de vleeskippen zijn verantwoordelijkheid zijn: hij zorgt voor vers water, voer, dagelijks verplaatsen, en houdt de algemene gezondheid van de dieren in de gaten. De opbrengsten van het kippenvlees gaat voor het grootste gedeelte naar Omran. Op deze manier heeft Omran zijn eigen mini-onderneming binnen ons bedrijf. Aangezien het houden van kippen bij onze natuurlijke bedrijfsvisie hoort vullen we hier elkaar perfect aan.

Verkoop

Maar alles kan natuurlijk beter. Als boer houdt je je liever niet bezig met verkopen. De gezondheid van de dieren staat voorop, maar daarnaast is het ook belangrijk dat het kippenvlees naar de echte liefhebbers gaat, voor een eerlijke prijs. De eerste lichting kippen van 2018 is bijna klaar om naar de slacht te gaan. Als je Omran wil helpen kun je nu voor slechts €22,50 een voucher kopen waarmee je jouw kip kan ophalen wanneer deze geslacht is. Omran laat via de mail of telefonisch weten wanneer de kippen worden geslacht.. hierna kun je jouw kip ophalen.


Vleeskip kopen button

✓ Een Hubart vleeskip bestaat uit ongeveer 1500-2000 gram vlees, het is een volledige kip. ✓ De vleeskip heeft gedurende 8-9 weken in het weiland bij Bart rondgelopen.  ✓ De vleeskippen hebben geen antibiotica gekregen ✓ Met het kopen van een vleeskip steun je Omran en onze manier van boeren. ✓ Het vlees is van de hoogste kwaliteit.

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page