top of page

Onze vleeskippen – Vrij of veilig?

Boer Boris

Ik ben Boris Provily (tegenwoordig ook wel Boer Boris genoemd), 25 jaar, en ik ben de gelukkige om stage te lopen bij Boer Bart in Rotstergaast. Een superleuk boerenbedrijf waar veel te leren valt. Helemaal voor een beginneling zoals ik. Ik kom namelijk uit de stad Amsterdam en heb daar een studie in de kunst afgerond aan de universiteit. Uiteindelijk niet een carrière en leven waar ik van droomde. Daarom heb ik de switch gemaakt om een stap te zetten richting mijn droom om biologisch te gaan boeren. Een flinke stap misschien, maar wel een hele leuke. In mijn zoektocht naar een geschikt bedrijf om ervaring op te doen kwam ik als snel bij Boer Bart terecht. En ziehier nu mag ik meelopen als stagiair op dit mooie bedrijf en leer ik enorm veel!


Het vleeskippenproject

In deze blog vertel ik jullie over een nieuw project dat we gestart zijn bij Boer Bart. Sinds kort zijn we namelijk weer begonnen met het houden van vleeskippen. De bedoeling hierbij is dat de kippen beweid worden en zo toegang krijgen tot verschillende grassen, klavers en insecten. Ze kunnen zo heerlijk foerageren in het grasland. Om je een beetje een idee te geven van de omvang: we houden nu 100 kippen verdeeld over 2 hokken en als de vraag naar het vlees aanhoudt komen er meer hokken met kippen bij.

De hokken

Het mooie van de hokken is dat we ze zo ontworpen hebben dat ze iedere dag een stukje verplaatst worden naar een vers stukje weide. Zo hebben de kippen iedere dag vers gras en lopen ze niet tussen hun eigen uitwerpselen. Het liefst zien we de kippen natuurlijk vrij in het veld lopen en niet in een hok. Helaas kan dit niet omdat ze dan teveel gevaar lopen. Wij zijn namelijk niet de enigen die gek zijn op kip. Vossen, marters en roofvogels zijn dat ook. Boer Bart weet dit uit ervaring omdat hij voorgaande jaren de vleeskippen vrij liet rondlopen. Helaas verloor hij hiermee de helft van zijn kippen. Vandaar deze keer een andere aanpak. Dit betekend dat de kippen iets minder vrijheid hebben maar wel veilig zijn.Boer Boris met kippenren

Joel Salatin

De hokken zijn gebaseerd op een bestaand model van een grote inspirator voor mij op het gebied van boeren. Deze man is Joel Salatin. Hij is een boer uit Virginia, USA, en is een pionier op het vlak van biologisch boeren. Zijn manier van boeren wordt wel ‘beyond organic’ genoemd, omdat hij samenwerkt met de natuur en seizoenen en zijn veestapel laat beweiden. Eigenlijk hetzelfde zoals Boer Bart te werk gaat. Het idee hierachter is dat de beesten veel gras te eten krijgen wat de smaak en kwaliteit van het vlees of de melk zeer ten goede komt. In deze video kun je Joel salatin en zijn kippenrennen zien.


Experiment en diervriendelijkheid

Het mooie voor dit project is dat diezelfde Joel Salatin veel heeft geëxperimenteerd met het houden van vleeskippen. Uit ervaring is hij wijs geworden en heeft hij geleerd dat het houden van 100 kippen in een hok van 3 x 3,5 meter zeer efficient is voor het houden van vleeskippen. Boer Bart en ik hebben echter besloten om de kippen meer ruimte te geven om het nog diervriendelijker te maken. Wij hebben gekozen voor iets kleinere hokken waar 50 kippen in rondlopen. Dit valt ruim onder de norm die bijvoorbeeld Skal, biologisch keurmerk, heeft opgezet. De regel is namelijk 10 kippen per vierkante meter. Dat leek ons dus wat krapjes en daarom hebben we ze wat meer ruimte gegeven.


Boer Bart en Boer Boris met legkippen

Het ras

De vleeskippen zijn Hubbard kippen. Dit komt redelijk overeen met de Cornish Cross uit de USA die Joel Salatin houdt. De Hubbard kip is een vleesras dat in tegenstelling tot de plofkip langzamer groeit. Het is geen plofkip dus. Maar een kip dat binnen 10 weken genoeg vlees op de botten heeft om zijn weg te vinden naar het slachthuis. Bovendien krijgen de kippen bij ons geen antibiotica, hormonen of andere medicijnen toegediend. Een ideale natuurlijke vleeskip dus die heerlijk en eerlijk gaat smaken!

Bij restaurant Omke Jan in Woudsend staat onze vleeskip al op het menu. Daarnaast is het vlees te koop bij EkoPlaza in Heerenveen en natuurlijk in het winkeltje op onze boerderij in Rotstergaast.

Ik hoop je met deze informatie een kijkje te hebben kunnen geven in het vleeskippenproject bij Boer Bart. Voor mij als groentje in het boerenleven helemaal nieuw maar erg leerzaam. Tot de volgende keer!

Liefs,

Boris

Video


283 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page