top of page

Kalfjes bij de koe? (Geen) goed idee!

Maatschappelijk gezien is het een heet hangijzer. Veel mensen zien graag dat kalfjes bij de koe blijven. Wij waren nieuwsgierig naar hoe dit zou uitpakken voor onze koppel en begonnen begin voorjaar een experiment door de kalfjes bij de koe te laten. Hiermee proberen we ook een stapje dichterbij (ons) ideale manier van boeren, omdat dit goed past binnen ons motto maximaal inzetten van de natuur om een hoge kwaliteit voedsel te creëren.

Het idee hierachter was om te voldoen aan de subjectieve behoeftes (zoals bijvoorbeeld emoties) van de koeien en niet zo nodig omdat de maatschappij dat graag wil zien. De (pleeg)moeder geven de kalveren namelijk veel meer dan alleen maar melk. In de blog: http://boerbart.nl/kalfjes-bij-hun-moeder-goed-idee/ zijn nog een aantal redenen beschreven waarom wij overwogen om dit jaar de kalfjes bij de moeder te houden.

Na de geboorte en een poosje op stal te hebben gestaan zijn de kalveren en moeders sterk genoeg om samen in een kudde naar het natuurgebied te gaan. Ze lopen hier nu ongeveer een maand en we kunnen concluderen dat het prachtige kalfjes zijn geworden. Ze zijn goed in conditie, hebben mooie hoorns en ze zijn erg snel!

Jammer genoeg pakken niet al onze experimenten voor onszelf positief uit. Bij de start waren we allemaal enthousiast over de resultaten. Maar deze week kan ik mijzelf wel voor de kop slaan. De dieren zijn namelijk te weinig aan mensen gewend en tonen natuurlijk vluchtgedrag. Wij kunnen ze simpelweg niet benaderen. Ze gaan dwars door sloten, rietvelden en bossen en het is onmogelijk gebleken om ze te drijven of te roepen. Zelfs met behulp van voldoende mankracht, een quad en een kippennet lukt het ons niet.

Waar de kalveren van vorig jaar ons als moeder zagen en we keurig in een optocht van weiland naar weiland konden verhuizen. Zien deze kalveren ons nu als hun vijand en weten ze niet hoe ver ze weg moeten rennen. De kans is groot dat deze dieren door hun gedrag nooit geschikt worden voor onze manier van boeren. Waardoor we slachten serieus moeten overwegen.

We weten dat de discussie over kalfjes bij de moederkoe met name wordt gevoerd door mensen die zelf niet van de boerderij af komen. En dat is prima we blijven daardoor kritisch naar ons systeem kijken. We moeten blijven nadenken over de natuurlijke behoeften van dieren en aansluiting proberen te vinden. Maar we kunnen nu wel concluderen dat het is niet voor niets dat de kalveren in een vroeg stadium weg gehaald worden bij hun moeder. Simpelweg omdat de dieren te wild worden om mee te kunnen werken. Dit kunnen wij nu openhartig bevestigen. Hoe mooi het plaatje ook is dit experiment hangen wij officieel in de boom en is mislukt.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

ps. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op onze boerderij? meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Door een mail te sturen naar bart@boerbart.nl met als onderwerp Nieuwbrief.

254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page