top of page

Overbodig zijnBeste boer, heb jij ook wel eens het gevoel overbodig te zijn?

Ik had werkelijk geen idee of melk, vlees en eieren wel of niet nodig zijn in onze voeding. Of het houden van dieren voor het produceren van melk, vlees en eieren eigenlijk bijdraagt aan onze gezondheid. Ik kwam erachter dat ik voedsel produceer uit gewoonte. Omdat het zo hoorde.

Soms heb ik zelfs het idee dat wij als boer een uitstervend beroep hebben. Bijna wekelijks zijn er ideeën om de landbouw te veranderen met de voedsel transitie. Iedereen heeft wel een allergie en je kan Instagram of Facebook niet meer doorscrollen zonder gelukkige mensen te zien met een vegan food style.

Zijn wij dan nog wel nodig denk ik soms. Doen wij en onze collega’s het echt zo verkeerd? Zijn melk, vlees en eieren dan echt overbodig? Dit interesseerde me mateloos en ik ging opzoek naar antwoorden. Ik kwam in een wereld terecht die zichzelf als superieur bestempelde. Alle ontwikkelingen van de landbouw leken wel de kern van de huidige problemen te zijn.

Maar gelukkig zit het anders in elkaar!

De landbouw, de boerderijen en dieren zijn wel degelijk van belang voor een gezonde voeding. De eiwitten van eieren, vlees of vis zijn heel goed opneembaar, veel makkelijker dan de eiwitten uit planten. Vetten uit boter zijn aanzienlijk beter voor je dan margarine.  Eten van de boerderij blijkt zelfs zo belangrijk te zijn, dat als een zwangere vrouw kiest voor een veganistisch dieet, haar ongeboren kind blijvend gevolgen ondervindt van deze keuze. Zo kan ik nog wel een paar pagina’s volschrijven.

Omdat ik tijdens deze zoektocht erachter kwam dat wij, boeren, oprecht trots mogen zijn  op het eten dat we produceren, organiseren we een dag over eten. Zaterdag 11 januari wordt een hele positieve dag over ons voedsel, waarin Dorothé Leub uitlegt waarom jij als voedsel producerende boer zo belangrijk bent voor de gezondheid van mensen.

Je bent van harte welkom! Het maakt niet uit op wat manier je boert. Geef wel even door of je komt via www.boerbart.nl/cursus dan weten wij voor hoeveel mensen we eten klaar mogen maken.


197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page