top of page

Van Boerderij naar Coöperatie

Wat heb je aan een idee als je er niet mee begint?


Mensen zijn geniaal en als ik jou de hand geef, zijn we 2 keer zo sterk. Als we dat met 3 mensen doen, zijn we 9 keer zo sterk. Moet je nagaan wat je met 10 mensen kunt creëren.


Een tijd geleden hebben we een post geschreven over hoe je een team geniaal kunt maken. Via deze link kun je deze lezen. https://www.boerbart.nl/post/van-een-boerderij-naar-een-co%C3%B6peratie


Maar wat heb je aan een idee als je er niet mee begint?


Daarom wordt 2024 voor ons een proef jaar waarin we ons bedrijf gaan organiseren als een Coöperatieve samenwerking met als naam "De Nije Fryske Pleats". Ieder onderdeel van de boerderij krijgt zijn eigen ondernemer, welke op zijn/haar beurt, met zijn/haar inzichten dit onderdeel naar het volgende niveau mag brengen.


Het werkt als volgt:


De explotatie is een coöperatie, een samenwerking tussen iedere tak die ons bedrijf heeft. Om dit overzichtelijk te splitsen krijgt ieder onderdeel zijn/haar eigen rekening courant waarop de omzet van dit onderdeel geboekt wordt. De kosten die ze maken voor inkoop of ontwikkeling inclusief hun eigen basis loon wordt van deze rekening betaald. Daarmee heeft de deelnemer direct inzicht in het succes of de verbeterpunten van het onderdeel.


Als de deelnemer winst maakt, gaat de eerste 50% van de winst terug in het totale bedrijf. (Om het bedrijf gezond te houden en te blijven ontwikkelen) de volgende 25% is voor de deelnemer en de 4e 25% is voor alle deelnemers.


Als bijvoorbeeld de melkveehouderij goed draait, wordt de 4e 25% verdeeld over iedereen die mee doet. Ook als de winkel, speelboerderij en het thema restaurant goed draaien delen alle deelnemers dus ook die van de boerderij mee in de 4e 25%. Daarmee hopen we dat de deelnemers elkaar de bal toespelen om de wedstrijd te winnen.


Als er een onderdeel verlies draait wordt de 4e 25% eerst gecompenseerd tot het verlies is opgegeven. Hiermee hopen we een structuur te creëren welke het beste in de deelnemers naar boven haalt. Maar ook een structuur die generaties lang kan blijven bestaan.


We hebben voor ieder onderdeel een eigen ondernemer, de boerderij wordt gedraaid door Daan Rolling, de Speelboerderij door Rianne Holtrop, de Winkel door Hilde Vellinga, het thema restaurant door Auke Hempenius.


En voor de tuinen zoeken we nog een tuinder,


Iemand met ervaring in de biodynamische tuinbouw. Mocht je een ondernemerd iemand weten die mee wil doen in deze coöperatieve samenwerking, dan houden we ons aanbevolen!



Met vriendelijke groet Bartele en Rianne.

337 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page