top of page

Waarom ik als zwangere vrouw kies voor onze eigen zuivel

Eigen zuivel

Ik kies voor eigen zuivel van onze Jersey koeien. Van kaas, tot yoghurt, tot gepasteuriseerde melk, ik smul er van! Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor mijzelf en de baby. Onderbouwen van dit soort dingen is nooit mijn sterkste punt geweest, maar het voelde altijd gewoon goed. Al dat geklets over hoge cholesterolgehaltes en te hoge verzadigde waarden aan vetten. Ik heb het mij nooit aangetrokken, omdat ik denk dat iets puurs van de natuur niet heel slecht kan zijn voor mijn lichaam en ons ongeboren vruchtje. Vandaag stuitte ik op een artikel dat mijn vermoedens enigszins bevestigd en dat deel ik graag met jullie.

De kern van het artikel komt er op neer dat melk van grasgevoerde koeien een hoog omega 3 vetzuur gehalte bevat en minder omega 6 vetzuren. Dat is mooi,  maar wat zegt dit precies? Omega 3 en omega 6 zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons allemaal. Te veel aan omega 6 en te weinig aan omega 3 in deze verhouding vergroot het risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Het gaat hierin dus om verhoudingen. We hebben ze beide nodig, maar ze doen meer voor onze gezondheid in een verhouding van gelijken. Dus evenveel omega 3 als 6. De gangbare melk en biologische melk verliezen het in deze verhoudingen tegenover grasmelk volgens een studie gepubliceerd in het blad Food Science and Nutrition. Grasmelk bevat namelijk veruit het hoogste niveau omega 3 en bevat minder omega 6 en komt daarmee tot een soort omegabalans. De voordelen voor al die mooie dikke buiken zijn dat de omega 3 in de grasmelk een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van ogen, hersenen en zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor onze baby’s (via borstvoeding) en onze kinderen.

Onze koeien zijn sinds november 2017 gras gevoerd, dat betekent het onthouden van granen en soja vermengd tot krachtvoer, mais of andere graansoorten. Een onzekere nieuwe wending waarvan we niet weten wat het ons gaat brengen. Wij werden getriggerd tot deze stap door Sytse en Tiertsje Gerritsma van Gras en Ko uit Elahuizen. Waar Bartele mee in de studieclub zit. Zij doen dit nu een jaar en de resultaten zijn beter dan hun verwachtingen. We zullen dit jaar zelf ervaren hoe onze koeien het doen op alleen gras.

En, oké, we hebben het hier wel een beetje over preken voor eigen parochie. Laat daarom duidelijk wezen dat mijn doel niet is om jullie te overtuigen tot een nieuwe levensstijl of om onze producten te kopen. Ik wil jullie inspireren. Jullie leven, betekend jullie eigen keuzes.

Morgen geniet ikweer van mijn havermout van gepasteuriseerde (dat dan weer wel) volle Jerseymelk. En ik schotel mijn jongens zonder twijfel hun vertrouwde papfles toe.

Tot de volgende keer!

Groetjes Rianne

Bron: Biojournaal en agroscope uit zwitserland.

26 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Mijn geloof

bottom of page