top of page

De officiele start

Vrijdag was onze grote dag. De officiële opening van onze boerderij. We hadden alles goed voorbereid en de buurt, vrienden en familie uitgenodigd. Het is vandaag zondag ik zit op mijn luie zondagstoel na te genieten van het huis vol met mensen die ons succes en geluk wensten. Het was geweldig om ons zo welkom te voelen in het sprookjesachtige Rotstergaast.

Ondertussen kijk ik naar de keuken waar Jelte (mijn schoonbroer) en Ellis (zijn vriendin) druk aan het pannenkoeken bakken zijn met onze eigen eieren. Mijn gedachten gaan uit naar onze koeien,  die heerlijk in het stro liggen de herkauwen. Er komt een spannende periode aan, waarin de waarheid van mijn visie het licht gaat zien.

De vaarzen krijgen een kalfje en worden voor het eerst moeder. Hoe zal het ze vergaan? Wat vinden ze van mij als boer? En hoe gelukkig zijn ze? Maar vooral wat vinden ze ervan als ik de kalfjes na 3 dagen toch bij ze vandaan haal? Al heb ik ze wel drie dagen bij de moeder laten lopen. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat ik de kalfjes bij hun moeder laat lopen, de moeder kan haar kalveren dan gewoon melk geven en wat overblijft kan ik als boer melken. Helaas zit een koe instinctief zo in elkaar dat ze het liefst alle melk voor haar kalveren wil bewaren, waardoor ik als boer niks meer kan melken. De melkproductie het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf, zonder deze melk hebben we geen inkomen.

We hebben naast vaarskalveren (meisjes) ook stierkalveren (jongens). Jerseys staan bekent om hele gezonde en rijke melk, maar niet om de vleesproductie. Deze stiertjes opvoeden voor vlees is eigenlijk niet te doen, normaal zouden ze ook genomineerd worden voor Lost Animals.  Maar wij hebben ideeën, we zijn druk op zoek naar een alternatief. Een van onze ideeën is bijvoorbeeld om afgedankte Holstein koeien (de zwart/witte traditionele koe) te kopen die eigenlijk naar de slacht zouden gaan, omdat ze niet genoeg melk meer produceren. Deze oude koeien willen we dan nog een jaar inzetten als pleegmoeder in de de velden van het Fryske Gea, waardoor de Jersey stiertjes in de natuur op kunnen groeien om uiteindelijk bijzonder vlees te leveren.

Alleen is er belang bij het vlees? Zullen de Jerseys goed groeien? Accepteren de pleegmoeders en Jerseystieren elkaar als nieuwe familie? Het lijks ons prachtig, alleen brengt het allemaal veel vragen met zich mee..

Wat vinden jullie? Kennen jullie voorbeelden of ideeën van andere boeren?

Ik hoor graag van jullie.

Groetjes, Bartele

[poll id=”1″]

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page