De Stjelp

Ode aan de Stjelp

Het leuke aan het openzetten van de deuren, is dat je mensen ontmoet die je anders nooit zou tegenkomen. Zo was er een bezoeker die toen hij binnenstapte, blij verrast en misschien wel verbaast was over onze stjelp. We raakten aan de praat, ik vertelde over onze boerderij en de wens om 1000 jaar te bestaan. Hij vertelde op zijn buurt over de huizen die hij heeft mogen ontwerpen en de mooie plekken die hij daarmee heeft bezocht. Ik vroeg aan hem wat hij zo mooi vond.

Jullie hebben verbouwd maar; laten de ziel van de boerderij nog steeds zien. Het is niet alleen een rieten dak, of de eikenhouten binten of de landelijke open keuken. Het is het verhaal van een gebouw dat met haar vleugels -zoals hij het dak noemde- al meer dan 100 jaar bescherming bied aan de boer en zijn gezin.

Combinatie tussen oud en nieuw

Echt mooi dat jullie de hoogte van het gebouw laten zien door niet te werken met een plafond. “Dat verruimt de geest, je voelt je niet opgesloten”. De combinatie tussen oud en nieuw is zo goed gemaakt dat de kringloop meubels en de lunchborden erg goed passen. -Dat had ik ook niet anders verwacht met jullie visie-

De wc’s zijn een genot voor ouders met kinderen. Lekker groot! Leuk dat er speciaal een lage wasbak is voor de kinderen. Maar ook leuk dat jullie daar de balken van het plafond laten zien. “net zoals dat vroeger ook gebruikelijk was in de opkamer van de boerderij”. De zelf opgetimmerde deuren geeft je het gevoel dat je door iedere deur de stal in kunt lopen.

Het enige waar ik een opmerking over kan maken is de glazenwand aan de achterkant van de boerderij, die is eigenlijk te modern. Het doet iets afbreuk aan de oorspronkelijke men-deuren die de boerderijen vroeger hadden. Maar ik begrijp heel goed dat jullie hiervoor hebben gekozen. Het geeft een geweldig overzicht over het speelterrein, maar ook een fantastisch uitzicht over de landerijen. Daarbij is het lichtinval natuurlijk super.

Voor mij is het alsof ik hier in een verhaal stap, een soort andere wereld, die de tijd even stil zet. En als ik hier dan zit en zie de koeien in het weiland grazen en mijn kinderen op de voorgrond zei spelen. Klopt jullie bedoeling helemaal, ik mag even een versnelling lager.

Aldus de bezoeker.

Groeten Bartele Holtrop


#bijdeboerlunchen #Kinderboerderij