top of page

Luisteren en toch Eigenwijs blijven.

Afgelopen donderdag 27 september namen we op uitnodiging deel aan het Courage event 2018. Stretch your mind. Dingen anders benaderen waardoor iets dat onmogelijk lijkt, toch gebeurt. Dit was de strekking waar vanuit wij een lezing mochten geven.  -Een landbouw welke 1000 jaar kan bestaan-

In onze visie staat dat we alles dat de mens tussen koe en gras bedacht heeft ter discussie willen stellen. Bij veel dingen vragen we ons af; waarom is dat zo? Vanuit deze houding is onze boerderij ontwikkeld tot wat het nu is. Met vallen en opstaan proberen we de natuur uit te dagen om gezond voedsel te produceren.

Het gevaar is als eigenwijs veranderd in een arrogante houding.

Inmiddels hebben we vier jaar ervaring en ik betrap mijzelf erop dat ik soms al vast zit in “denkpatronen”. Een eigen waarheid om het zo maar te noemen. De kracht van een eigenwijze gedachte maakt dat je koers houdt en je kunt bereiken wat door velen als onmogelijk wordt gezien. Maar het gevaar van een eigenwijze gedachten is als hij veranderd in een arrogante houding. En dat je daarmee je open blik verliest. Hierdoor komt je (persoonlijke) ontwikkeling stil te staan en wordt je wereld kleiner.

Vanuit mijn eigen gedachten zet ik andermans adviezen soms te snel in het mapje “onrealistisch”. Dat is overzichtelijk en het kost weinig energie, maar het staat innovatieve vooruitgang wel in de weg. Want als je interesse hebt in wat een ander heeft te zeggen kan dit je wat opleveren. Een opmerking kan namelijk breder worden toegepast dan alleen het onderwerp waarover wordt gesproken

Dominee: “Je moet je niet van je wijs laten brengen”

Maar het lastige is: als we alles hadden toegepast wat we allemaal aan advies hadden gekregen hadden we hier niet gestaan. Onze dominee had het vanochtend over je niet van je wijs laten brengen. Eigenwijs is tot zekere hoogte dus goed. Maar vergeet vooral niet de oprechte interesse in een ander.

Mijn advies aan jullie? Kopieer kleine dingen die je bevallen aan een visie en ga met die kleine dingen voorzichtig van start. En wie weet ontwikkel jij ook iets wat je voorheen als onmogelijk zag. Ben je bang voor de reactie van anderen? Wat je ook doet er zijn altijd mensen met kritiek. Over het algemeen is het zo dat bij alle nieuwe ontwikkelingen mensen je eerst uitlachen. Dan volgt boosheid en dan volgt een tijd dat het normaal is geworden.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page