top of page

Melk van grasgevoerde koeien is voedzamer

Grasgevoerde koeien geven melk die voedzamer is dan gangbare volle melk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in februari gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Food Science and Nutrition. De onderzoekers ontdekten dat melk van de 100 procent grasgevoerde koeien hele hoge waardes van twee belangrijke voedingsstoffen bevatte. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor onze missie; gras omzetten in voeding van hoge kwaliteit. De koeien in het onderzoek hebben een dieet dat alleen bestaat uit gras en oliehoudende zaden, zonder graan dus. De onderzoekers namen over een periode van drie jaar meer dan 1.100 monsters af bij boeren die zich specialiseren in de productie van grasgevoerde, graanvrije zuivelproducten.

Grasgevoerde melk bevat meer belangrijke voedingsstoffen

Het onderzoek toonde aan dat grasgevoerde melk uitzonderlijk meer gezonde vetten bevat dan gangbare en biologische melk. Vooral omega 3-vetzuren en CLA (geconjugeerd linolzuur) bleken in overvloed aanwezig te zijn. Er is dus een causaal verband tussen wat de koe eet en hoeveel essentiële vetzuren haar melk bevat. In andere woorden: als een koe goed eet, eet de mens ook goed.

De cijfers liegen er niet om. Volle melk van koeien met een dieet van gras en peulvruchten bevat:

  1. 147 procent meer omega 3-vetzuren dan gangbare volle melk en 52 procent meer omega 3-vetzuren dan volle melk.

  2. 125 procent meer CLA dan gangbare volle melk en 90 procent meer CLA dan  volle melk

  3. een omega 6:omega 3-verhouding van 1:1 (gangbare volle melk heeft een verhouding van bijna 6:1)

Dit betekent dat grasgevoerde melk dubbel zoveel belangrijke vetzuren bevat. Maar wat is er zo goed aan omega 3 en CLA?

Vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid

Omega 3-vetzuren zijn gezonde vetten die veel voorkomen in vette koudwater-vissen zoals makreel, haring en zalm. Ook plantaardige oliën als lijnzaadolie en chiazaadolie bevatten relatief veel omega 3. De vetzuren zijn onder andere van belang voor een gezonde oogfunctie en hersenstofwisseling. Ook verlagen ze het cholesterolgehalte in het bloed, wat dus goed is voor het hart en vaatstelsel.

Een goede verhouding van omega 6- tot omega 3-vetzuren is belangrijk voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. De ideale verhouding ligt tussen de 3:1 en 5:1. Het westerse dieet is sterk veranderd door de industriële revolutie. Hierdoor is de verhouding drastisch uit balans geraakt. Een gemiddeld westers dieet heeft een omega 6:omega 3-verhouding van 10:1 tot 30:1. De verhouding hangt dus sterk richting de omega 6-vetzuren. Het drinken van grasgevoerde melk kan dus een goede stap richting een gebalanceerde verhouding.

Uit onderzoek blijkt dat CLA het immuunsysteem kan versterken en goed kan zijn voor het hart. Ook zou het gunstige effecten hebben voor mensen met diabetes en hoge bloeddruk. De effecten van CLA op het menselijke lichaam zijn echter weinig onderzocht en we nemen deze claims dus wel met een korreltje zout.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

363 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page