Weidegang kost meer?

Bijgewerkt: apr 6

Regelmatig koppen vakbladen over extra arbeid voor weidegang. Dit is iets dat ik nog nooit begrepen heb. De koe haalt namelijk zelf haar gras, bemest de weilanden en bevuilt de stal niet. Vlak na of tijdens het melken kunnen de deuren open en tot de volgende melkbeurt hoef je in principe niet meer naar de koeien om te kijken. Oké, misschien moet je een paar meter lopen om de koeien uit het weiland te halen. Toch weegt dat nooit op tegen de uren op de trekker, het schoonmaken van de ligboxen en het extra aanschuiven van het voer tussen de middag.

Misschien bedoelen ze dit voor de boeren die weidegang in feite niet serieus nemen. Die de percelen groot willen houden voor de loonwerker en naast de weidegang eigenlijk nog steeds een volledig winterrantsoen op stal bij blijven voeren. In dat geval is weidegang inderdaad meer werk. Dit alles wordt gedaan omdat we waarschijnlijk geloven dat de extra liters als resultaat van die moeite al het bijkomende werk ruim compenseren. Helaas zal ik jullie uit deze droom halen, uit een klein onderzoek tussen ons bedrijf (500.000 liter biologisch) en een vergelijkbaar bedrijf in omvang, maar dan van een gedreven top melker (1.3 mil gangbaar).  Blijkt dat al na het betalen van de dierenarts en de voerleverancier we gelijk in de wedstrijd staan. Omdat alle dieren bij ons het werk doen, zijn de bewerkingskosten minimaal (€ 550 per ha). Vervolgens verloor de top melker omdat hij veel meer kosten maakte om het voer om te zetten in melk. Einde besluit had hij (heel) veel werk, een geweldige omzet en een negatief inkomen. Hij is nooit klaar met investeren. Toch maar een ventilator in de stal, rubber op de roosters, een mest-scheider, vaste trekker voor de mengwagen. Prachtig allemaal maar het moet wel worden terug verdient en ook weer worden vervangen.   

Over het algemeen zijn wij als Nederlandse boeren kampioen in het rechtrekenen van extra kosten. Maar wat nou als de beloofde extra melk uitblijft? Je moet de rekening immers wel betalen. Bereken op een zondagmiddag voor de grap eens uit hoeveel de productie per koe mag zakken als je jouw bedrijf volledig in het teken van weidegang zet. (€ 550 bewerkingskosten, 500 kg krachtvoer per koe per jaar) Bereken vervolgens wat het kost om voor ideale afrastering, goede waterbakken en een juiste planning te zorgen (ca € 10k per 40 ha). En overleg als laatste met je partner wat jullie met alle vrije tijd gaan doen. Maar kom niet meer met het argument dat weidegang extra tijd kost. Koeien op stal voeren; dat kost veel meer tijd en geld. Laten we vooral het gras weer serieus nemen, het weiland als beste welstandsvloer beschouwen en de koe zelf de mest gescheiden op het weiland laten brengen. 

Waar een wil is is een wei.

Met vriendelijke groeten Bartele Holtrop

ps. 2 liter melk uit 1 kg krachtvoer is een berekend fabeltje, dit lukt alleen op modelbedrijven, gemiddeld is dit 36% te hoog gerekend.

DairyNZ senior scientist Jane Kay puts the myth on supplement response out to pasture.

The myth:


You can count on an extra 100g milksolids (MS) produced with each kg of dry matter (DM) supplement added to the system.

Busted:

The total milksolids response to supplementary feed is typically much lower than this.

Under ideal research conditions supplementary feeds only return 70-80g MS/kg DM. This is approximately 7.5g MS/MJ ME offered, and in this situation, herd sizes are small, loss of supplements is limited and pastures are intensively managed to avoid wastage and maintain quality.

Thus it is not surprising that analyses from commercial farms reported an average MS response to supplement of only 55g MS/kg DM.

Although adding supplements into a pasture-based system has the potential to increase total intake and production, the actual MS response is often variable and less than expected. This is because there are several factors that affect the MS response to supplement. These include:

the reduction in pasture intake that occurs when supplements are fed

wastage of supplement which will vary depending on infrastructure, supplement and method of feeding

energy that is not partitioned directly to milk production (e.g. used for body condition gain and/or pregnancy).

(Bron https://www.dairynz.co.nz/news/latest-news/mythbuster-supplement-response/)

18 keer bekeken

Boer Bart

- Vooruit naar de oorsprong -

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle