top of page

Weer met beide benen op de grond

Een bijzondere start van 2018. We werden gebeld met de mededeling dat we aangedragen zijn als agrarisch ondernemer van het jaar. Een hele eer, maar ook een hectische tijd. In alle rondes mochten we mee blijven doen tot gisteren 29 maart. De uitreiking was op een prachtige dag met een goed verzorgde lunch en interessante mensen om mee te spreken.

De jury vindt ons bedrijf veelbelovend, ons concept voor duurzame bedrijfsvoering is vernieuwend en aanstekelijk. Waarschijnlijk een mooi model voor de minder productieve regio’s van Nederland. De verfrissende blik op iets wat al heel lang bestaat vinden ze een goede kwaliteit. Alhoewel we ervoor moeten waken dat winst (voor een opbouwend bedrijf) belangrijk is naast ideologie. ‘Zonder winst kunnen we ook niet 1000 jaar bestaan.’ Hierin moeten we gereserveerd stappen zetten en niet te snel willen. De lagere productie is een punt van aandacht, alhoewel wij verwachten dat dit vooral met tijd te maken heeft.

Volgens de jury worden consumenten over het algemeen bewuster van voedsel, gaan ze niet meer voor het goedkoopste en zijn bereid om meer geld uit te geven voor producten van een hoge kwaliteit. De markt is dus rijp voor producten die rechtstreeks bij de boer vandaan komen. Daarmee is de stap naar de Tjongerkaas en de standyoghurt veelbelovend, maar ook vooral de samenwerkingen met de winkels die de producten verkopen. We kennen onze plek goed. Hoe meer mensen betrokken worden, des te breder je merk en producten gedragen worden. Ook is het vooral slim om in samenwerking met kwaliteiten van anderen producten op de markt te zetten. Verder vonden ze het sterk dat we de beide kanten van de medaille kennen, dat we de kans hadden om voor een regulier boerenbedrijf over te nemen maar toch de keuze hebben gemaakt om op deze manier voor onszelf te beginnen.

Het is een kritisch rapport dat ons met beide benen op de grond zet. Het is nu vooral een kwestie van elke dag goed ons werk doen. Stukje bij beetje de boerderij mooier te maken. Er liggen geen koerswijzigingen in het verschiet of manieren om de marge van het bedrijf ineens enorm te verhogen. We blijven creatief op zoek naar leuke duurzame samenwerkingen, want vooral daar ligt een kracht.

We zijn nog te jong om ondernemer van het jaar te worden, we hebben ons bewezen op de korte termijn. Daarin was Van der Avoird Trayplant gewoon beter, een terechte winnaar wat ons betreft. Voor ons een prachtig compliment om vooral lekker door te gaan.

Voor onze collega boeren: wij kiezen voor deze manier van boeren omdat wij vinden dat dit goed bij ons past. Het is een vorm van ontwikkeling waarvan we niet claimen dat iedereen dit zo zou moeten doen. We hopen vooral dat iedereen zijn eigen stukje uit het verhaal haalt en hetgeen kopieert dat bij haar of hem past. Wat we wel proberen te doen is om iedereen eens nuchter na te laten denken over hun rol in de regio, de keten en de omgeving. Maar vooral om iets te doen wat bij jou past, we leven namelijk te kort om het leven van een ander te leven.

Met vriendelijke groet,

Bartele Holtrop

420 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page