top of page

De eigen belevingswereld blog 2

Thuiskomen op de  boerderij; blog 2

In de reeks “thuiskomen op de boerderij” vertellen wij wat we wil willen bereiken met onze nieuwe plannen. In deze blog beschrijven we waarom we denken dat het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om te spelen in de eigen belevingswereld. 

In de vorige blog beschreef mijn man, Bartele, dat we het belangrijk vinden om de weg van het voedsel zichtbaar te maken. Waarbij we mensen een ervaring geven waardoor ze een beter beeld krijgen over de landbouw.

Leren in de eigen belevingswereld.

Bartele is zelf opgegroeid op de boerderij, zijn moeder vertelde wel eens dat het een gezonde plek is om op te groeien. Bartele kon zich dagen vermaken met traptrekkers of skelters. Samen met zijn broertje of vriendje speelden ze dan de boerderij na. Ze haalden gras van het land, maakten wintervoer voor de ‘zogenaamde’ koeien en verplaatsten bergen zand over weggetjes en paden.

Ze hadden geen zandbak, maar een zandberg. Waar ze prachtige rivieren konden graven. “We speelden eigenlijk altijd met onze eigen magische creativiteit”.

Nu we zelf kinderen hebben begrijp ik de opmerkingen over opgroeien op de boerderij wel. Vooral als onze jongens met rode wangen binnen komen en tijdens het eten voor de 2e of nog 3e keer willen opscheppen en snel hun bordjes leeg eten omdat ze weer aan het ‘wurk (werk = spelen)’ willen.

Ik ben zelf jeugdverpleegkundige en moeder. Daardoor erg geïnteresseerd in de theorieën achter een gezonde ontwikkeling van kinderen. Omdat we nu samen een soort van belevingsboerderij opbouwen, proberen we bij ons zelf na te gaan waarom de boerderij z’n goede plek is om op te groeien.  Waarom is spelen en eigen creativiteit zo belangrijk is voor de ontwikkeling van de kinderen? Want met deze theorieën in ons achterhoofd gaan we alles zo goed mogelijk in richten en opbouwen.

Volgens ons eigen inzicht.

Misschien kun je, je nog herinneren dat je dagen lang met de autootjes kon spelen, of met de poppen in het poppenhuis. Dit gaf weinig uitdaging en toch ontwikkelde je onbewust veel verschillende vaardigheden. Spelen in de eigen belevingswereld is volgens ons belangrijk, omdat kinderen hierin zelf de grenzen bepalen. Uitdaging lijkt misschien wel belangrijk, maar hierin kun je kinderen sneller overprikkelen en doen kinderen vlotter iets waar ze eigenlijk nog niet klaar voor zijn.

Wij staan regelmatig verbaasd te kijken naar de creativiteit van onze eigen kinderen. Zo kun je met een simpele drinkbeker veel, maar dan ook echt veel meer dan alleen drinken. Kinderen zien alles nog zonder oordeel. Zo kan een drinkbeker ook dienst doen als wiel of trommel. Als wij alles vooraf bepalen of inrichten worden ze volgens ons minder creatief.

Buiten spelend leren vinden wij misschien wel het belangrijkste. Ik vind het vak van mijn man als boer geweldig omdat het volgens mij een hele goede balans geeft tussen lichamelijke werkzaamheden, buiten zijn en werken met zijn hoofd. Kinderen moeten veel leren, de hersenen moeten veel nieuwe verbindingen leggen. De balans tussen lichaam en geest is volgens ons dan ook belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de kinderen. Buiten spelen in hun eigen belevingswereld kunnen ze spelend leren (ontwikkeling geest) en rennen fietsen springen (lichamelijke ontwikkeling).

En wat voegt de boerderij nog bij aan het bovenstaande? De boerderij boerderij staat nog in direct verband met onze eerste het instinct en onze eerste basisbehoeften (voedsel). Het is buiten, je leert te spelen in je eigen creativiteit en er is genoeg ruimte om je energie kwijt te kunnen.

Op 6 april openen we de deuren, tot dan?

Met vriendelijke groet Rianne Holtrop Rijpkema

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page