Speelboerderij

Een speelboerderij

Wij zijn bezig met een nieuwe ontwikkeling. Het krijgt de naam Boer Bart’s Speelboerderij. In deze blog vertellen wij waarom wij het als boer belangrijk vinden om de deuren open te zetten voor publiek.

Ik heb een oude herinnering waarin ik mij als boerenzoon ‘van een jaar of acht’ mijzelf verbaasde over de uitspraak van ouderen die vertelden: ‘Kinderen denken dat melk komt uit een pak komt’. Dat komt toch uit een koe! dat is toch logisch?   Maar na mate ik ouder wordt en inmiddels zelf boer ben, blijkt dat deze uitspraak deels wel waar te zijn. Er zijn best veel mensen die niet weten waarom er boeren bestaan. En dat is ergens wel logisch. Wij zijn veranderd, onze boerderijen zijn groter en uit het dorpsbeeld verdwenen. De boer die zijn koeien over de dorpsstraat verhuisde naar een ander weiland is er bijna niet meer.

En daarmee groeien wij een beetje uit elkaar en dat vinden wij best jammer. Nu proberen wij via Social Media wel te laten zien wat we doen en wie we zijn. Maar dat is gevoel. Geen geur, smaak of ervaring zoals veel dorpskinderen wel hadden. Als ze vroeger met hun boerenkinderen uit de klas op de boerderij speelden.

Vroeger terug halen naar vandaag gaat ons niet lukken. Toch willen we weer graag die ervaring geven en gaan we onze deuren openen. We gaan zoveel mogelijk ons best om vroeger te evenaren, het buiten spelen, het ontdekken, ontwikkelen en het ervaren. Spelen binnen de eigen belevingswereld en vooral voldaan zijn. “Wij konden vroeger uren onze vader naspelen op de traptrekkers”. Het gevoel hebben dat we echt aan het werk waren, en ondertussen leren dat kalfjes eten moeten hebben, en dat kippen uit het ei komen. Terwijl we speelden ontwikkelde en ontdekten we ons lichaam door de vele beweging, volgens mijn moeder aten we altijd goed. We leerden ondertussen zoveel, omdat er een goede balans was tussen lichamelijke beweging en geestelijke uitdaging.

“De boerderij is de mooiste plek om op te groeien” Mijn moeder

Terug naar vandaag, de boerderij laten zien willen we doen op een spelende wijze, vandaar ook de naam: Speelboerderij. Kinderen weten volgens ons goed waar hun eigen grenzen liggen. Vooral als je ze zelf laat spelen en ontwikkelen. Uiteindelijk denken wij dat de balans op de boerderij tussen spelen en leren in de buitenlucht een unieke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een kind .

Wij hopen dat de kinderen hierdoor iets mee krijgen over de magie die het maken van eten. Dat ze leren dat eten niet helemaal vanzelfsprekend is. We hopen dat de ervaring, de geur, smaak een gevoel geeft waarmee ze de boerderij voor altijd een beetje in hun hart sluiten. Zodat ze in 2038 aan hun eigen kinderen kunnen vertellen waar de melk vandaan komt. En wij uiteindelijk weer dichter naar elkaar toe groeien.

Als je ons wil je ons volgen in de ontwikkelingen voor de speelboerderij, dan kan dat via een aparte facebookpagina genaamd BoerBartSpeelboerderij.

Met vriendelijke groet Bartele en Rianne Holtrop

#spelenopdeboerderij

Boer Bart

- Vooruit naar de oorsprong -

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle