top of page

Thuiskomen op de boerderij blog 1

Noodzaak

In de reeks “Thuiskomen op de boerderij” vertellen we over onze nieuwe plannen. In deze blog beschrijven we waarom we het belangrijk vinden om de deuren open te zetten.  

We zijn nu alweer vier jaar boer op onze boerderij in Rotstergaast. Elke dag proberen we stapjes te zetten naar  een landbouw die 1000 jaar kan bestaan. We vinden dat we al redelijk op weg zijn. Wij zijn doorgeschakeld naar biologisch, onze kippen weiden achter de koeien aan en in samenwerking met Bastiaansen hebben we de Tjongerkaas ontworpen en we mogen regelmatig ons verhaal vertellen voor steeds grotere groepen.

Weg van het voedsel weer zichtbaar maken.

Toch is er nog één ding dat beter kan. En dat is onze weg van het voedsel weer zichtbaar maken. Vroeger was dat vanzelfsprekender dan nu. Toen hadden de meeste mensen een kip in de tuin en verbouwden we veel groentes in de voortuin. De boerderijen die midden in het dorp stonden kende iedereen, veel mannen hadden hier werk. De kinderen speelden er regelmatig en kregen zo het verhaal van de landbouw onbewust mee.

Tegenwoordig zijn de boerderijen anders georganiseerd en staan ze niet meer midden in het dorp. Toch is de weg en het verhaal van voedsel nog steeds ontzettend belangrijk om te vertellen. Om te laten zien wat er nodig is om voedsel te produceren. Immers, door te laten zien en beleven kan men een juiste waarde en mening geven aan de landbouw.

Smaak, geur of gevoel

De Sociale Media zijn volgens ons daarin niet genoeg. De mooie plaatjes, blogs en verhalen zijn geen ervaringen. Het is geen smaak, geur of gevoel.Daarvoor moeten we naar het hart van de landbouw zelf. Midden op de boerderij dus! Waar de koeien nog worden gemolken, de kippen hun eieren leggen en de trekkers rijden. Midden op de plek waar de magie van het produceren van voedsel nog zichtbaar is.

Maar hoe geef je een ervaring in een maatschappij die zo snel gaat? Waar je zoveel moet en waarin vrije tijd zo kostbaar is?

Simpel! Door de tijd even stil te zetten. Door thuis komen op het platteland. Door mensen te laten ontsnappen uit de waan van de dag. In een gezonde omgeving waar jij kunt genieten en je kinderen ongedwongen en veilig aanspraak kunnen doen op hun eigen creativiteit en belevingswereld.

Tot 6 april?

Groeten Bartele en Rianne Holtrop

#Kinderboerderij #platteland #gezondleven #spelen #kinderen #waanvandedag

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page